2013. június 21., péntek

Felkerült az Etna az UNESCO Világörökségi listájára!

Egy rövid, de fontos hír a tűzhányók világából ezen a forró, tüzes napon: Jankovics Évi az imént tette fel a Legfrissebb rövidhírek rovatba a friss információt, miszerint az Etna felkerült az UNESCO Világörökségi listájára! Úgy gondoltuk, hogy ez van olyan izgalmas és közérdekű hír, hogy ezt a főoldalon érdemes itthon is hírül adni (Évi most nem tud ékezetes betűket használni, így én ezzel segítek be :-)), íme:
A mai napon az Etna tűzhányó felkerült az UNESCO Világörökségi listájára!! A napokban gyűlt össze a Világörökség Bizottság és jelenleg is tart a 37. ülésszak Kambodzsában. Ezen az ülésen az Etna tűzhányót a "Föld egyik legemblematikusabb és legaktívabb tűzhányójaként" definiálták. A részletes indoklás az UNESCO honlapján olvasható.


Etna, a fenséges, a "tüzes" és a megismerésre hívogató... Fotók: Boris Behncke


Az értékelés kiemeli, hogy az Etna mintegy 500 ezer éve tartó közel folyamatos működése nagy mértékben befolyásolta és befolyásolja a vulkanológia, a geofizika és egyéb földtudományok fejlődését. A sokféle, jól megközelíthető vulkáni képződménynek (csúcskráterek, salakkúpok, lávafolyások, Valle del Bove) köszönhetően az Etna tökéletes célterület és célállomás mind a kutatás, mind az oktatás és természetesen a turizmus szempontjából is.
Etna Mamma - Grazie és Gratulálunk!!


Best Blogger Tips

3 megjegyzés:

  1. Üdvözletem.
    Az Etna felvétele mellett az UNESCO tervezi egy másik vulkán felvételét a világörökség listájára.
    Ez pedig nem más, mint a Fuji.

    VálaszTörlés
  2. Igen, es vegül a Fuji is felkerült a listära:)!

    http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=45246&Cr=unesco&Cr1#.UcmROzvwlcB

    http://whc.unesco.org/en/tentativelists/5098

    VálaszTörlés
  3. Egy kis kísérleti vulkanológia :)
    http://vimeo.com/19260895#

    VálaszTörlés