2013. július 22., hétfő

Látványos vulkánkitörés a Kagoshimában zajló nemzetközi vulkanológiai konferencia közelében.

Tegnap este, helyi idő szerint 20:02-kor egy erőteljes vulcanoi-kitörés történt a japán Sakurajima tűzhányón. A kitörés előtt több órán keresztül nem észleltek semmit a vulkánon, ami ezen a hiperaktív tűzhányón szokatlannak mondható. A vulcanoi-típusú működésre jellemző, ágyúlövésre emlékeztető, erőteljes hanghatással járó robbanásos kitörés során közel 4 km-re emelkedett fel a gomba-alakú kitörési hamufelhő és a környéken több órán keresztül hamueső hullt. A vulkáni hamufelhőben a szokott villámok cikáztak, a látványos eseményt az alábbi felvételek örökítették meg.

Látványos vulkánkitörés a IAVCEI konferencia szomszédságában. Fotók: VolcanoDiscovery és Michael Ross


Az erős kitörést további kisebb kitörések követték. Ez a látványos vulkáni működés megadta az alaphangját az éppen a közeli Kagoshimában szombaton kezdődött nagy nemzetközi vulkanológiai konferenciának. A vulkanológusok nemzetközi szakmai szervezete, a IAVCEI (International Association of Volcanology and Chemistry of the Earth's Interior) legnagyobb konferenciájának fő témaköre a vulkáni veszély előrejelzés. Az egyes szekciók négy nagy témakör köré csoportosulnak: (1) magmás folyamatok; (2) Vulkáni folyamatok megfigyelése; (3) Vulkáni kitörési típusok jellemzése; és (4) Vulkáni veszély, környezeti hatások. A konferenciát bevezető egyik plenáris előadás pont a Sakurajima kitöréseinek előrejelzésével foglalkozott, amiről Masato Iguchi, a Sakurajima Volcano Research Center igazgatója beszélt.


Best Blogger Tips

3 megjegyzés:

  1. Egy nagyszerű videó az Etnáról, mint új világörökségi tagról:

    http://www.etnawalk.it/Gallery/Show/320/mount-etna---world-heritage-list/6405

    VálaszTörlés
  2. Egy tegnapi hír.
    Japan’s Sakurajima volcano unleashes its most violent eruption to date- coats nearby city in layer of ash

    Video
    https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=TK7JAKP66kY
    Szöveges ..
    http://www.breakingnews.ie/world/volcano-covers-city-in-ash-604070.html

    Kérdés az, hogy ez mennyi ideig marad ilyen?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Olvasónk,
      még hosszú ideig, a Sakurajima a Föld egyik legaktívabb tűzhányója, augusztus 21-én például legalább 8 jelentősebb robbanásos kitörést produkált, amelynek során 4-5 km magasra emelkedett a vulkáni hamufelhő. Ebben az évben már több mint 500 kitörésen van túl a tűzhányó. Ezek nagy része nem borította be vulkáni hamuval Kagoshimát, azonban az ilyen kitörések sem példa nélküliek...

      Törlés